Vitamin C je esencijalni vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo što kroz namirnice što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća itd.
Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75mg za žene i 90mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.
Smanjuje rizik od hroničnih bolesti
Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.
Kada se nakupe slobodni radikali u organizmu, mogu da izazovu stanje poznato pod nazivom „oksidativni stres“, koji je kao takav povezan sa mnogim hroničnim bolestima.
Studije pokazuju da konzumiranje više vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi za 30%. Ovo pomaže organizmu u prirodnoj odbrani od virusa i bakterija koji vrebaju.
Krvni pritisak i vitamin C
Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.
Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 (mm/hg – pojma nemam šta je ovo) dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ovaj studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.
Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.
Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.
Ponovo se okrećemo ispitivanjima – ovaj put 9 njih i preko 293 hiljade učesnika. Studija je trajala čak 10 godina i za to vreme je dokazano da je kod grupe ljudi koja je uzimala 700mg vitamina C dnevno, smanjen rizik za kardiovaskularna oboljenja za 25% u odnose na one koji nisu unosili vitamin C.
Ipak, naučnici nisu mogli da se oslone 100% na ove rezultate zato što su možda ljudi koji su uzimali vitamin C suplemente pratili i zdraviji način života pored same suplementacije (trčanje, sport, redovan trening i sl.)
Može li vitamin C da vas zaštiti od korone?
Dolaskom pandemije COVID-19 jako je važno da razumemo da nijedan suplement, režim ishrane ili bilo koja druga izmena životnih navika neće garantovati zaštitu od COVID-19 virusa. Čak ni preporučena socijalna distanca, nošenje maske i redovno pranje ruku ne mogu da vam to garantuju.
U članku objavljenom u kineskom časopisu „Infection diseases“, Šangajska medicinska asocijacija odobrila je upotrebu visokih doza vitamina C u tretmanu hospitalizovanih osoba sa COVID-19 virusom.
Doze veće od dnevnih preporučenih se daju intravenski radi poboljšanja plućne funkcije, što može pomoći u sprečavanju da pacijent završi na mehaničkoj ventilaciji ili kod održavanja života.
Gde ima vitamina C
Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica koje sadrže vitamin C kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću) koji deluju sa vitaminom C.
U nastavku ćemo vam predstaviti namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima.
- Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C
- Paprike babure – 1 paprika 190 mg
- Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg
- Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje
- Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg
Voće bogato vitaminom C:
- Kivi – 72 mg
- Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg
- Limun i limeta – 19mg
- Jagode – 97mg u jednoj šolji
- Pomorandže – 112 mg vitamina c u jednoj pomorandži
Vitamin C, cink i vitamin d
Vitamin C i i cink imaju odlične efekte na zdravlje kada deluju u kombinaciji, uključujući poboljšanje imuniteta, smanjen rizik od očnih oštećenja u starosti i lakšeg zaceljivanja rana. Vitamin C pomaže apsorciju gvožđa u organizmu, dok je zink neophodan za stvaranje DNK u telu i za deobu ćelija. Meso i morski plodovi najbolji su izvor cinka, dok su voće i povrće dobri izvori vitamina C.
Cink i vitamin C mogu da pomognu u prevenciji gubitka vida kod starijih ljudi. Takođe, vitamin C je potreban telu da pravi kolagen, deo vezivnog tkiva kože koji je ključan u procesu zaceljivanja rana. Cink je neophodan za pravilnu regeneraciju kože i sluzokože nakon rana. Osobama koje boluju od čireva na koži se preporučuje unos cinka na dnevnom nivou.
Mnoge studije dokazale su da vitamin D, C i cink predstavljaju sastavni deo imunološkog sistema i pokazuju sinergetske funkcije u različitim fazama odbrane domaćina, poput održavanja bioloških barijera protiv virusa kao i kod normalne funkcije ćelija u organizmu. S toga nedostatak ili nedovoljno ovih ključnih nutritijenata, koji deluju sinergijski mogu dovesti do slabljenja vašeg imunog sistema.
Liposomalni vitamin C
Liposomalni vitamin C je u stvari vitamin C u lipozomu. Lipozomi su veoma mali i oponašaju naše ćelije. To znači da liposomalni Vitamin C ne prolazi kroz digestivni sistem što produžava proces apsorcije. Liposomalni vitamin C ima mnogo benefita o kojima ćemo pisati u nastavku teksta, ali se treba naglasiti da je on efikasniji od tradicionalnog vitamina C.
Razlika između običnog vitamina C i liposomalnog ima veze sa njihovom bioraspoloživošću.
Poboljšano zdravlje kože
Koža je najveći organ čovekovog tela i čini osnovu nesigurnosti ljudi u pogledu izgleda. Svako želi da izgleda mladalački i da se reši bora koje se pojavljuju kako starimo.
Starost, UV zraci i ostali štetni efekti po kožu mogu otežati održavanje mladilikog izgleda, ali liposomalni vitamin C ima prednosti koje mogu poboljšati vašu kožu. U nedavnoj studiji, dodatak liposomskog vitamina C može povećati elastičnost kože za 33%.
Prekomerno izlaganje UV zracima može dovesti do ozbiljnih kožnih oboljenja poput raka ili melanoma. Antioksidativna svojstva liposomalnog vitamina C mogu pomoći u preokretanju ovih stanja. Oštećenje UV zračenjem, takođe može oštetiti strukturne komponente elastina i kolagena kože. Vitamin je vitalna komponenta u sintezi kolagena.
Studije su pokazale da unos vitamina C može povećati debljinu i kvalitet kože. Povećana proizvodnja kolagena dovodi do poboljšanja kvaliteta kože. Može pomoći čak i u ublažavanju pojave bora i linije osmeha.