Ešerihija koli (Escherichia coli) je vrsta bakterija koja može normalno da živi u našim crevima, a takođe se nalazi i u crevima nekih životinja. Većina podvrsti ove bakterije je bezopasna i čak pomaže u održavanju zdravlja vašeg digestivnog trakta, ali neki sojevi mogu izazvati dijareju ako jedete kontaminiranu hranu ili pijete prljavu vodu.
U suštini 75-95% infekcija urinarnog trakta je uzrokovano ešerihijom koli. Ona je normalan stanovnik creva, pa tako stiže do urinarnog trakta. Neke verzije ešerihije koli čine vas bolesnim stvaranjem toksina koji se zove “Shiga”. Ovaj toksin oštećuje sluznicu vaših creva. Sojevi ešerihije koli koji stvaraju Shiga toksin imaju svoj poseban naziv (STEC – “Shiga toxin – procuring E. coli”). Jedan posebno loš soj 0157:X7, može vas jako razboleti, on izaziva grčeve u stomaku, povraćanje I krvavu dijareju. To je jedan od glavnih uzroka akutnog oboljenja bubrega kod dece. Takođe, može izazvati simptome opasne po život kao što su:
- Otkazivanje bubrega kod odraslih
- Groznica
- Krvarenje
- Konfuzija
- Napadi (slični epi napadu)
U slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma, potrebno je da dobijete hitnu medicinsku pomoć.
Kako se dobija Ešerihija koli?
Čovek se ovom bakterijom može inficirati čak i u slučaju da u sebe unese (putem kontaminirane hrane ili vode ovom bakterijom) i vrlo malu količinu bakterije Ešerihije koli. Bilo da je hrana pripremljena kod kuće ili u restoranu, neadekvatno rukovanje i priprema hrane mogu da dovedu do kontaminacije. Česti razlozi kontaminacije hrane ovom bakterijom su:
- Nedovoljno dobro oprane ruke pre pripremanja hrane
- Korišćenje pribora za pripremu hrane ili serviranje posuđa koje nije čisto što može izazvati unakrsnu kontaminaciju
- Konzumiranje mlečnih proizvoda koji nisu prošli proces pasterizacije ili nisu kuvani dovoljno dugo da se ubiju bakterije
- Konzumiranje hrane koja nije čuvana na adekvatnoj temeraturi
- Konzumiranje hrane koja nije kuvana na pravoj temperaturi dovoljno dugo, pogotovo ako se radi o mesu
- Konzumiranje sirovih morskih plodova
- Konzumiranje sirovih proizvoda koji nisu dobro isprani
Loši sanitarni uslovi mogu dovesti do toga da pijaća voda sadrži ovu bakteriju a svi koji popiju ovakvu vodu ili njome obrađuju hranu u opasnosti su od dobijanja infekcije.
Infekcija se može širiti i sa osobe na osobu, usled nedovoljne higijene ruku, prilikom rukovanja i slično. Ljudi koji rade sa životinjama, pogotovo, kravama, kozama i ovcama su izloženi još većem riziku od infekcije i takve osobe bi trebalo da imaju pojačanu higijenu.
Faktori rizika – Ešerihija koli
Dok svako od nas može da bude inficiran Ešerihijom koli, određeni ljudi su pod većim rizikom od drugih. Faktori rizika koji to određuju su u nastavku:
- Godine: starije osobe i deca su podložnija ovoj infekciji i ozbiljnijim komplikacijama koja ona može da izazove
- Oslabljen imuni sistem
- Sezona: Leto je najrizičniji period u godini – od juna do septembra i to iz nepoznatih razloga
- Nizak nivo želudačne kiseline: Lekovi koji se koriste za smanjenje želudačne kiseline mogu da povećaju rizik od infekcije Ešerihijom koli
- Određena hrana: nepasterizovano mleko ili sokovi i nedovoljno kuvano meso, mogu da povećaju rizik od infekcije, takođe.
Ešerihija koli – simptomi
Infekcija creva može dovesti do dehidratacije i ozbiljnih komplikacija, kao što je otkazivanje bubrega, a ponekad i smrt, ako se ne leči. Lekara treba posetiti u slučaju da:
- Imate dijareju, koja i posle nekoliko dana ne popušta (u slučaju dece – 2 dana)
- Imate groznicu praćenu dijarejom
- Bolovi u stomaku koji ne prestaju čak ni nakon pražnjenja
- U stolici imate gnoja ili krvi
- Imate problema sa inkontinencijom
- Povraćanje koje traje duže od 12 sati (kod beba je potrebno odmah se obratiti pedijatru)
- Imate simptome infekcije crevnog sistema ili ste se skoro vratili sa putovanja
- Imate simptome poput izostanka mokrenja, ekstremne žeđi, dehidratacije ili vrtoglavice
Lekar jednostavnim testom stolice, može ustanoviti prisustvo bakterije Ešerihije koli.
Kako se leči Ešerihija koli u mokraći?
U većini slučajeva, kućna nega je sve što je potrebno da bi se izlečili od infekcije Ešerihijom koli. Preporučljivo je piti veće količine vode, odmarati i pažljivo pratiti simptome koje smo iznad opisali i po potrebi reagovati.
Ipak, ukoliko tegobe ne otklonite u nekoliko dana, najbolje je obratiti se lekaru, koji u skladu sa analizom može da prepiše potrebne antibiotike. Ukoliko imate krvavu dijareju ili groznicu, poželjno je da se posavetujete pre uzimanja bilo kakvih lekova, medicinskih sredstava, probiotika ili suplemenata koji se prepisuju u ovim situacijama. Pogotovo je važno posavetovati se sa pedijatrom kada se radi o deci. U nekim slučajevima, lekari prepisuju i hospitalizaciju i tretman infuzijom.
Kod većine ljudi poboljšanja se pokazuju već nakon 5-7 dana od infekcije, a ubrzo dolazi i do potpunog oporavka.
Prevencija Ešerihije koli
Prevencija Ešerihije koli se najviše odnosi na vođenje računa o higijeni i pravilnoj termičkoj obradi sirove hrane:
- Temeljno ispiranje voća i povrća pre upotrebe
- Izbegavanje kros – kontaminacije, korišćenjem čistih pribora, tanjira, posuda
- Držati sirovo meso odvojeno od druge hrane
- Piti samo pasterizovano mleko (izbegavati sirovo mleko)
- Ne pripremati hranu za ukućane ukoliko imate dijareju
Što se tiče termičke obrade mesa, jako je bitno da se različite vrste namirnica pripreme na određenoj temperaturi kako bi bili sigurni da su sve bakterije ubijene. Možete koristiti i kuhinjski termometar kako biste proverili da li je meso(ili neka druga namirnica) pripremljena na odgovarajućoj temperaturi:
- Piletina 74˚C
- Mleveno meso i jaja 71˚C
- Svinjetina, riba i morski plodovi 63˚C
Jedna od najlakših stvari koju možete da uradite da biste sprečili infekciju Ešerihijom koli je redovno pranje ruku. Trebalo bi da to radite pre pripremanja, serviranja hrane, pre samog obroka I pogotovo nakon kontakta sa životinjama ili korišćenja kupatila. Praćenjem ovih saveta, svešćete rizik od infekcija Ešerihijom koli na minimum a mnogi od njih su korisni i kod prevencije aktuelnog Korona virusa.
Vaša Esensa!